Kompasset

Asbjørn har sett på sekstimers dokumentar om sexkulten som forgiftet en amerikansk landsby. Wild Wild Country strømmes på Netflix nå. Anbefales!

Link

Se her! Denne godbiten av en miniserie rekker du å se på en helaften eller en søndags formiddag. Etterretning, pizza takeaway, drap og noe lett lokalmafia.

Link

True crime, selvbiografi og hyllest til en kvinne som døde så altfor tidlig. Michelle McNamaras «I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer» er en av våre favorittbøker så langt i år. McNamara brukte store deler av livet på å jakte The Golden State Killer, en av USAs verste seriemordere og voldtektsmenn, men døde brått for noen år siden. Boken er satt sammen av ektemannen Patton Oswalt og McNamaras hjelpere og assistenter, basert på notatene hennes gjennom år etter år med å lete etter GSK. Nå er den glimrende boken nummer 1 i USA.

Link

Hei kjære lyttere! Vi jobber fremdeles med å få ting på plass til en ny sesong av #Kompasset, men vi er dessverre ikke helt i mål ennå. Mens vi venter, skal jeg være flinkere til å poste noen gode tips her i ny og ne. Blant annet er det bare to dager til premiere på denne knallgode serien om al-Qaida og 9/11, The Looming Tower. De første episodene slippes på Amazon Prime torsdag 1. mars, og det er Jeff Daniels i storform som den sinte, irriterte, briljante FBI-agenten som jakter på Osama bin Laden på slutten av 90-tallet. Asbjørn

Link

Føler det som Netflix er rundet? Lyst på noe helt ut av det blå? Den spanske serien La Casa de Papel ligger klar til deg. En gjeng ranere stormer det nasjonale spanske seddeltrykkeriet, tar titalls gisler og har en mystisk «Professor» som styrer alt som skjer. Politiet skjønner fort at de ikke har med noen vanlige brødhoder å gjøre. Tenk Inside Man møter NOKAS med Salvador Dalí-masker. 13 episoder ermuligens litt i lengste laget, men det er riktig så spennende og pent laget fra begynnelse til slutt.

Link

Årets første deilige overraskelse. The End of the f***ing World er serieversjon av en tegneserie, me en nydelig miks av mørk humor, voldelig roadtrip, dyp kjærlighet og frynsete tenåringsangst. Alle episodene er ute på Netflix nå, Asbjørn har skrevet om James og Alyssa her:

Link

Husker du historien om Ted Kaczynski aka Unabomber, den smarte anarkisten/terroristen som bodde i en hytte og sendte brevbomber og styrte på i flere tiår? Nå har Netflix laget en riktig så kul serie om jakten på ham, med Sam Worthington i hovedrollen som FBI-agent JIm Fitzgerald. Herved anbefalt fra Kompasset i romjulsmodus.

Link

Podcast-tips! Her i Kompasset liker vi veldig godt når andre gjør oss bittelitt smartere. Hver fredag gjør utrolig nok VG det, da Frithjof Jacobsen og Anders Giæver slipper en lettsprengt kunnskapsbombe inn i ørene våre. Giæver & Joffen er perfekt oppsummering og analyse av uken som har gått i det norske samfunn.

Link

Jævlig forstyrrende, men jævlig bra. Når "true crime", doku og kunstfilm møtes. Ligger på Netflix og er jommen noe for seg sjøl.

Link

Sånn apropos den prima dokumentaren "The Voyeur" som ligger ute på Netflix nå, vil vi gjerne få anbefale å gi bort et abonnement på The New Yorker i julegave,

Link

NRK gir deg årets julegave! Den franske serien Le Bureau kommer ENDELIG på strømming, og statskanalen legger ut alle tre sesongene 20. desember. Det er bare å notere i kalenderen, serier blir ikke bedre enn dette i 2017.

Link

Her om dagen fant politiet en mistenkelig pakke på julemarkedet i Potsdam, 15 km fra der Asbjørn bor. Da var det jommen bra han hadde installert appen Terror Mate, så han kunne følge med på de kjappeste meldingene fra politiet. Velkommen til 2017, folkens! Terrorvarsling på telefonen, verden er blitt koko.

Link

Mye "flotte" folk der ute. Denne dokumentaren om den notoriske kåtskælken Gerald Foos som kjøper, og bygger om, et motell så han kan kikke på hva folk driver med på romma sine, finner dere på Netflix. Handler vel så mye om hvor vanskelig det kan være å bedrive journalistikk når intervjuobjektet er noget...annerledes.

Link

Asbjørns nye reisefavoritt! Her som nettside, men The Culture Trip fås også som app til telefon. Flotte tipslister over spising, klubbing, drikking og hygging.

Link

Asbjørn har sett hele sesong 2 av The Crown, om Dronning Elizabeths tid på den britiske tronen. Årets serie? Meget mulig! Du kan blant annet se den via Netflix-appen som våre sponsorer T-We har i sin underholdningsportal.

Link

Rett fra gatene! Ukens mann er definitivt Mike Skinner, den velartikulerte og pilleglade engelskmannen bak The Streets. Asbjørn oppdaget at han er ute med ny soloplate (i vår, sjekk i kommentarfeltet under!), og vi anbefaler i samme slengen denne lille dokumentaren Mike Skinner og Vice TV har laget om engelsk gaterap.

Link

Kris har brukt sikkert 4-5 timer av livet sitt siste uke på å se gamle damer brette laken. Oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

Link

Er du en 3-år gammel YouTube-addict, helt vanlig voksen eller bongbøtterøykende stoner? Denne godbiten fra vår sponsor T-Wes arkiver er uansett den perfekte film for deg. Waaaaall-eeeeee!

Link

Den brasilianske prisvinneren “Daytripper” av tvillingene Fabion Moon og Gabriel Ba er ukens tegneserietips. Takk til søtnosen Remi Juliebø for å ha tipset om denne. En blanding av TV-serien “Six Feet Under” og John Williams' "Stoner" er den beste beskrivelsen vi kommer på,

Link

Serietips fra gamle dager! Kristopher elsker denne fortellingen, Asbjørn også. Hele serieverden står på tærne for Margaret Atwood, som tidligere i år ga oss The Handmaid’s Tale og nå er aktuell igjen som forfatteren bak Alias Grace. Netflix, 6 episoder, NÅ!

Link

Lurer du på hva Eagles of Death Metal spilte da Bataclan ble stormet av terrorister? Eller hvilke sanger Kiss spilte i Drammenshallen i 1980? Eller kanskje du er usikker på hvilke låter Madonna spilte på Valle Hovin forrige gang hun var på besøk? Alt dette og hvor mange ganger Metallica har spilt Enter Sandman så langt i år kan du finne ut av på den nydelige nettsiden SETLIST.FM.

Link

Årets beste album, i følge Kris, kommer selvsagt fra Nederland. the Windowsill og deres "Make Your Own Kind Of Music". Låta "Plan Ahead" er i følge Kris sin Ipod spilt av 89 ganger på øra hans siden September.

Link

Thorstein Stenbekk tipsa oss om at denne ligger ute på VG-TV. Ventetiden er dermed over for Kris som har lett etter denne i flere år. Bekmørk dokumentar om hva østerrikerne driver med i kjellerne sine (når de ikke holder unge jenter fanget der).

Link

Lesetips! Spionthriller på den gamle måten, med DDR-tåke, menn i beige frakker og frekke honeytraps. John le Carrés «Spionenes arv» er alt du drømmer om dersom du lar deg rive med av spionasje slik det ble gjort under Den kalde krigen. VI er helt enige med Tom Egeland i VG, som ga toppkarakter:

Link

Frem med barberbladet, sixpencen og de tette familiebåndene! Den briljanter gangsterserien Peaky Blinders er tilbake med sesong 4. Det kan du se hos C More/Sumo via T-We, underholdningsportalen til Canal Digital. De første sesongene kan du for øvrig se hos Netflix.

Link

I ukens episode anbefaler Kristopher skatedokuen «All This Mayhem». I den anledning nevner Asbjørn også «Stoked: The Rise And Fall Of Gator». Skating, MTV, mord og kritthvite California-smil, bare å lene seg tilbake, her er hele filmen.

Link

Gjør livet ditt bedre OG tryggere! Trenger du å leve uten frykt for at myndighetene skal hacke meldingene dine? Har du lyst å føle deg litt som Edward Snowden? Eller vil du bare være litt mer trygg når du babler sladder med venner på sms? Den krypterte meldingstjenesten Signal er app-en for deg.

Link

Kyrre som fant denne først. En glede å anbefale videre. Prima side som gir deg muligheten til å spinne rundt på kloden (bokstavelig talt) å høre på radio fra hvor enn du måtte ønske. Dere kan jo starte i Moskva f.eks og jobbe dere sørover.

Link

Gjensyn! Her om dagen så vi No Country For Old Men om igjen, og det var et hjertelig gjensyn. Javier Bardem er virkelig ikke blitt mindre skummel med årene. Sjekk den gjerne hos T-We, filmen ligger i Paramount-arkivene hos vår sponsor.

Link

Takk til alle som har tipsa oss om denne! Skatefilmen om brødrene Tas og Ben Pappas er et must, enten du liker skating eller ikke. Makan til fall skal du lete lenge etter. Vurderer du å kjøpe skateboard til en av unga dine, anbefaler vi at du ser på noe annet. Ligger på Netflix.

Link

Årets norske bok? Vi tror jommen det, Erika Fatlands «Grensen» er en spennende, lærerik og ikke minst morsom reise gjennom Nord-Korea, Kasakhstan, Georgia, Nordøst-passasjen og en haug andre rare steder. Etter å ha lest denne kommer du garantert til å kjøpe den som julegave til familie og venner.

Link

Gudfaren topper liste over tidenes beste filmer. Flaks at T-We har den tilgjengelig i Paramount-arkivet sitt. Strøm i vei!

Link

Det begynner som en formularisk nordisk noir, med ensom politimann og lik som dingler fra trærne. Men så blir Grenseland en riktig så fengende thriller fra det gåtefulle innlandsfolket langs svenskegrensen. Ukens tittetips er Tobias Santelmann og Grenseland på TV 2. Asbjørn har anmeldt for Aftenposten også:

Link

Boktipset denne uken er sveitsisk. Hovedpersonen, August Engelhardt, har merkelig nok funnets i det virkelige liv. Naturist, veggis og opp etter veggene opptatt av kokosnøtter gikk han (velfortjent?) til grunne nede på en sydhavsøy på tidlig 1900-tall. Flott initiativ fra Pelikanen Forlag å få oversatt denne godbiten.

Link

«Det var nog ingen vanlig drunkning» heter første episoden i En mörk historia – Arbogakvinnan. Det kan du hilse og si at det ikke var! Om du trenger noen flere psykopater i livet ditt etter Dirty John, er letingen over. Etter en litt rørete start er dette true crime-gull fra Sverige.

Link

Det finnes UTELUKKENDE masete videoer på Youtube angående ukas bonustips. Såvidt vi orker å poste det her på sida, men denne er den minst irriterende videoen vi fant. Produktet derimot er helt supert; Gelli Baff. Gjør badevannet om til gele.

Link

For alle de som elsker rap, men synes det er vanskelig å finne frem på Spotify og Tidal. Eventuelt om man elsker rap så hardt at man vil ha en rendyrket app. Spinrilla er Asbjørns favorittrapapp, fylt opp av mixtapes og nyheter fra folk som Future og 21 Savage.

Link

Likte du Dirty John? Tørster du etter mer info om den ville saken? Real Crime Profile er en glimrende podcast med folk fra FBI, Scotland Yard og Criminal Minds, og blant mye annet gull har de laget tre episoder om Dirty John. Her får du masse ekstra analyse, samt intervju med Dirty John-skaper Christopher Goffard.

Link

Et røft boktips denne uka, men kris mener det er verdt det. Debutromanen til Daren King fra 1999, "Boxy an Star". Linker til anmeldelsen fra The Guardian der dere finner en smakebit på språket fra romanen nederst i anmeldelsen. Ikke for alle dette, men de som tåler en trøkk kan fort elske det. Litt spoilete anmeldelse, så scroll dere gjerne ned til utdraget.

Link

Å herre...countryfolket har alltid vært de verste av de verste når det kommer til fyll, narko, våpenbruk og generell mayhem. De friskeste tinga ligger nå ute på HBO presentert i animasjonsform fra mannen bak Beavis and Butthead. Dette er det bare å nyte.

Link

Det haster at dere hører denne episoden. Ene og alene fordi den er noe så inn i hælvete bra. Bare å sette av en time og trykke "play".

Link

80-tallsfesten fortsetter! BMX-sykler, Dungeons & Dragons, Ghostbusters og onde monstre fra en parallell verden dominerer når Stranger Things 2 er tilgjengelig hos Netflix i dag. Asbjørn har anmeldt for Aftenposten, les mer der før du kaster deg over ni episoder.

Link

Til sjøl å være en podcaster så abonerer Kris på sjokkerende få, men jaggu har'n ikke fått seg en ny favoritt allikevel.

Link

Årets dokumentaropplevelse er tilgjengelig på NRK nå. Ken Burns store fortelling om Vietnam-krigen er så drøy, dyptpløyende, sjokkerende og opplysende at den bør bli skolepensum. The Vietnam War, ti episoder på til sammen ti timer, ligger bant annet på NRK-appen inne hos våre sponsorer T-We.

Link

Tenk deg en krimroman hvor Justified møter Mississippi i flammer, skrevet av USAs skarpeste gullpenn. Bluebird Bluebird er en av årets beste krimromaner, en ren fryd å lese. Selv om innholdet er ganske hardt. Ukens lesetips.

Link

Kunne du tenkt deg en politiker som tror han er Jesus og «...wants ethnically non-Japanese people to go back to their ancestral homeland even if they are born in Japan. He wants the USA to withdraw its army from all overseas positions, including Okinawa. After his Judgment he will throw the corrupt into the Fire»? Den norske stjernefotografen Jonas Bendiksen har reist verden rundt og hengt med folk som tror de er Jesus. Slikt blir det nydelig dokuserie av, hele ligger på NRK.no.

Link

Uken skiveanbefaling måtte bare bli debutalbumet til denne gjengen fra Trøndelag. Alt imponerer oss med denne. Låtene, lyden, riffene, alt. Bokassa. Gud hjelpe for et album.

Link

Mmmmmm, system, system, system. Aldri mer skal noe lånes ut for aldri å bli levert tilbake. Om bildet skulle virke uforståelig, så forklares det i ukas pod. Ute nå.

Link

Akkurat som Mindhunter var et soleklart tittetips, anbefaler vi veldig sterkt at du kaster deg over denne podcasten. Siste episodes lyttetips var DIRTY JOHN, som Asbjørn har skrevet mer om på bloggen sin.

Link

Ukens TV-tips er enkelt. Mindhunter på Netflix er akkurat så bra som vi håpet. Sett av ti timer i helgen til seriemordere, FBI og David Fincher.

Link

Emil Ferris tegneseriedebuterer (i en alder av 55!) med denne nydelige saken fra 60-tallets Chicago. Handler om 10 år gamle Karen som er så opptatt av monstre at hun alltid går rundt med huggtenner av plastikk, hennes dysfunksjonelle familie som lever helt på randen av katastrofe, og et merkelig dødsfall i etasjen over som Karen ikke klarer å la være å snuse borti. Meget, meget, godt levert fra A til Å.

Link

Israel, altså! De gjør mye rart og galt, men de kan virkelig dette med å lage knallgod TV. Dersom du har tilgang på Fox-arkivene, for eksempel hos vår sponsor T-We, kan du se KFULIM - ANKLAGET nå. Knakende god, kjapp thrillerserie om Mossad og hemmelige operasjoner. På engelsk heter den False Flag, og her er traileren.

Link

Tenk, det er bare ÉN uke til Mindhunter kommer på Netflix. Det kan bli høstens mest spennende titting. Mens vi venter, anbefaler vi varmt å lese john Douglas selvbiografi, Mind Hunter: Inside The FBI’s Elite Serial Crime Unit. Boken inspirerte Silence of the Lambs, Hannibal, Criminal Minds og nå altså kommende Mindhunter.

Link

Både Kris og Asbjørn elsker The Bronx! Det tilbakelente Los Angeles-bandet er ute med ny plate, og videoen til Two Birds viser bandet i all sin prakt. Albumet «The Bronx V» er tilgjengelig på Tidal og andre strømmetjenester NÅ! Dans, rock og kos deg.

Link

Å anbefale dere noe å se på denne uka var meget enkelt. Kris simpelthen ELSKA den siste filmen til Joachim Trier. Gøy å gå på kino igjen, var det òg.

Link

Livet er for kort til hardt (billig) dopapir. Det er ikke her dere skal spare penga deres folkens. Ukens bonustips går spesifikt ut til studenter og andre som føler de må snu på krona. Kjøp firstprice, bruktklær og hva enn det skal være, men invester for guds skyld i top-notch papir for rektum. Det beste tipset Kris fikk som 23-åring, og det nærmeste han kommer en "livsfilosofi". Har aldri sett seg tilbake.

Link

ENDELIG er det blitt sosialt akseptabelt å endre på TV-innstillingene hos venner eller familie. Livet ditt blir mye bedre dersom du fjerner funksjonen som gjør at Ondskapens Hotell ser ut som Hotel Cæsar. Skaperne av Stranger Things går fremst i kampen mot motion enhancement.

Link

Kris skammer seg såpass over å ha brutt sin egen blokkade av Amazon (han har kjøpt seg Kindle) at han denne uken anbefaler denne episoden av podcasten Radiolab. Et innblikk i en av de kjipere arbeidsplassene vi finner i den vestlige verden.

Link

Making a Moromann! Netflix parodierer seg selv i American Vandal. Riktig så fornøyelig serie om en grusom kriminell handling: en highschool-douchebag som tagger peniser på lærernes biler. Slikt blir det slow motion, overvåkingskamera, konfronterende intervjuer og dokudrama av.

Link

Denne dokuen fra 2015 er underlig oversett! Seks brødre stenges inne i en leilighet på Lower East Side i New York. Altså, de får ikke lov av faren å gå ut, det er så skummelt på gatene. Da får de god tid til å se filmer som Reservoir Dogs, og lage sine egne versjoner av filmene. Dokumentaren om dem – The Wolfpack – ligger på C More, som er en av appene som ligger hos våre sponsorer, underholdningsportalen T-We.

Link

Kris anbefaler denne uka at dere hiver dere over boka "Digging up mom" av Doug Stanhope. Om dere lurer på hvordan tonen er, så gjør han hele første kapittelet i denne stand-up'en. Fra ca 16 minutter inn i klippet.

Link

Det er sjelden man hører noe som får en til å skjerpe seg. Kristopher skjerpa seg etter denne. I uendeligheten av episoder fra "Stuff You Should Know", kan dere trygt laste ned denne. Hør den gjerne igjen rett før dere skal på påskefjellet.

Link

Om det haster å finne et apotek, hotell eller et livsviktig nytt håndtak til badmintonracketten, har vi et app-tips til dere alle. Fungerer like fint på Raufoss som i Barcelona. Ny pod ute idag, som dere skjønner.

Link

Bonustips. Denne episoden av Radiolab Podcast er den skumleste Kris har hørt på mange, mange år. Handler om ny type teknologi som kan forkludre alt vi anser som "sant" eller "ekte". En teknologi som knapt kunne komme på et dårligere tidspunkt i verdenshistorien. Ikke anbefalt for de av dere der ute som trenger håp i hverdagen.

Link

Et trygt, gammelt ektepar samler ungene sine til pappa Sverres 70-årsdag på et koselig landhus i Italia. Idyllen erstattes av lett kaos når det kommer frem at de skal skilles. Helga Flatlands En moderne familie er en jovial, rørende og underholdende norsk romanversjon av familiekaoset Festen, og en en av de beste bøkene vi leste i sommer. Anbefales varmt!

Link

Savner du Rage Against The Machine? Er du dritforbannet på Donald Trump? Tror du blonde gutter ikke kan hisse seg opp og banke nynazister? Stray From The Path er USAs sinteste band akkurat nå, og ute med sin flunkende nye plate Only Death Is Real. Den anbefaler vi når du trenger å skrike mot TV-en eller Twitter-feeden din, eller bare dør etter å kaste en brostein og et par molotovcocktails. Tidal/Spotify-lenke under videoen til GOODNIGHT ALT-RIGHT.

Link

Cheesy trailer for sesongens første TV-tips. Alle 3 sesongene av "Kingdom" ligger nå ute på TV 2 Sumo. Håper dette kan være noe for fans av serier som "Ray Donovan" og "Sons of Anarchy" der ute. En avsluttet serie dette, så dere blir ikke hengende i løse lufta om dere velger å hive dere på.

Link

Viktig melding! Sjekk NRK-appen! Du har bare én uke på deg til å se den glimrende franske dokumentaren Etter Hitler. Første episode forsvinner fra NRK-appen, som du blant annet finner hos T-We, fredag 23. september. Det er en grundig dyptpløyende dokumentar om de dramatiske dagene og årene etter Hitler og Det tredje riket kapitulerte i 1945. Fred i Europa? Mulig det, men også forfølgelse, politisk drama, usikker fremtid for Berlin og grusomheter som ikke hører hjemme i fredstid. I villnisset av WW2-dokuer er Etter Hitler et must. https://tv.nrk.no/serie/etter-hitler

Link

Havet har lenge vært Kristophers største fiende. Dette "lille" badeskoparet fra Kroatia KAN være første tegn på våpenhvile. Fyldigere forklaring på ukens (og sesongens første) pod.

Link

Tar opp første Kompasset for sesongen om bare noen få timer! De mest nerdete TV-entusiastene kan slå ihjel tida frem mot torsdagen med å skaffe seg (og lese) forrige utgave av The New Yorker. Hele utgaven er viet TV-serier og varianter av disse. Mye bra om bl.a "Fauda", Jenji Kohan (skaperen av "Orange is the new black"), den katastrofale innspillinga av "Eden" med mer. Ei lita novelle fra Miranda July har det også blitt plass til.

Link

Skam med brystpumpe, søvnmangel og barseltreff? Ja takk! Melk på Viafree er i løpet av en uke med korte episoder blitt en favoritt i Kompasset-redaksjonen. Gratis er det også! PS: Høstens første Kompasset-episode kommer neste uke!

Link

Folkens! Det er bare noen uker igjen til ny runde med Kompasset. Vi leser bøker, pløyer serier, hører podcasts og finstuderer dokumentarer for å ha alle tipsene du trenger for høsten. I morgen kan du korte ned ventetiden med ny runde Narcos, som Asbjørn har sett og anmeldt for en avis i Akersgata.

Link

Boktips! Har du Kindle og liker en god Grisham-aktig rettssalsthriller? Om drap på journalister, sleipe manøvre i rettssaler, mektige statsadvokater, korrupte politifolk og en knallgod forsvarsadvokat? Denne lille godbiten fra advokat og romandebutant William Myers jr er tilgjengelig for bare 5 dollar, en av årets overraskelser i legal thriller-sjangeren.

Link

Denne er det bare å se med en eneste gang! En av de dokuene som starter med en plan og på grunn av ytre omstendigheter ender et helt annet sted. Elsker den lille russiske dopinglegen her. Verdens søteste skurk.

Link

Asbjørn har sett på Ozark på Netflix. Det anbefaler vi at du gjør også! Narkokrim og familiedrama i knallhard forening. Hørte vi noen nevne Breaking Bad? Jepp! Og Justified? Jaaada!

Link

Kris plukka forøvrig opp denne på flyplassen her forleden, og har virkelig ikke angra. En slags skotsk variant av Carl Hiaasen, bare langt. langt styggere i kjeften. En bonanza av golf, vold og enorme mengder runking burde da være akkurat det du trenger på stranda.

Link

Trenger du en drivende god krimbok til ferien? Asbjørn har lest den nye Michael Connelly-boken, og er meget begeistret for den nye detektiven fra Harry Bosch-skaperen.

Link

Tittetips! Halvparten av Kompasset har sett Netflix’ nye damewrestlingserie, og etter en seig start ble det riktig så fornøyelig.

Link

Kompasset har sommerferie, men vi slutter ikke å lese/se/høre. Asbjørn har lest en gyser av en seriemorderthriller, en Se7en-aktig historie fra Chicago. Solid lesetips, enten du sløver på stranden, er Norwegian-strandet på en forlatt flyplass i Middelhavet eller stirrer inn i solnedgangen på hytten. PS: kom gjerne med tips om kule, nye thrillers/krimbøker for sommerlesing, vi får aldri nok.

Link

Med ny sesong i boks var det ikke annet å gjøre enn å brenne av feriepenga hos Tronsmo Bokhandel. Skal ikke se bort fra at noe av dette vil bli anbefalt når vi høres etter ferien.

Link

Har du ikke sett The Americans, sier du? Den kanskje beste serien fra 2010-tallet? Da venter fire deilige sesonger med det flotteste og dypeste spiondrama på deg hos Netflix, som du blant annet finner via T-We. Du vet, den underholdningsportalen som sponser Kompasset.

Link

Dobbelt-CD'en "Street Corner Serenade: Greatest Doo Wop" fra Rhino Records kan gis bort i gave til alle uansett alder og får dermed æren av å være sesongens siste lydanbefaling. Allerede på spor 4 kommer denna lille luringen. Trenger ikke si stort mer egentlig.

Link

Kris koser seg med sesong 25 av "The Ultimate Fighter" om dagen. Denne traileren inneholder ingenting av det han liker med sesongen desverre. Det menneskelige aspektet og innblikket i den dølle, dølle hverdagen til mange av disse gutta er det som gjør serien verdt å følge. Finnes på Viasat.

Link

Dette er den råeste bedriftshistorien du kan lese. 1000 sider dirrende spionthriller om CIA fra den kalde krigen var på frysepunktet, via Grisebukta og Praha-våren til Glasnost og Ronald Reagan. Robert Littells The Company er den perfekte murstein å fylle kofferten med når du drar på en velfortjent sommerferie.

Link

Ok, ukens T-We (sponsoren vår, altså) bonustips Nobody Speak handler om ytringsfrihet og hvordan Trump og hans venner prøver å kneble den frie pressen. Den handler også om hvordan Terry Bollea aka Hulk Hogan sier han ikke har en 10-tommers penis. Trailer i kommentarfeltet, og hele dokuen Nobody Speak ser du på Netflix.

Link

Ukas anbefalte lesning er Peter Swansons "De som fortjener det". Ei lett lita beta for stranda og sommervarmen. VG ga den femmer da den kom i 2016. Skulle være sånn nogenlunde prikk på merket det.

Link

Ukens lyttetips er en podcast fra folkene bak den feirede true crime-podden Up & Vanished. Sworn graver i en underlig drapssak fra Georgia, hvor en 88 år gammel pensjonist ble funnet med avkuttet hode (hode er fremdeles ikke funnet), og hans kone i en innsjø noen dager senere. Innbrudd som gikk galt? Mafia? Noen som ville «send a message»? Ikke vet vi, og ikke vet politiet heller.

Link

Ukens TV-tips: Vi nevnte denne dokumentaren på Facebook-siden da den hadde premiere, men nå ligger hele Saken Kevin på NRK.no. Det er en rystende, sjokkerende, viktig og meget vellaget tretimers om hvordan politiet i Skandinavia utpekte to barn som mordere. Tenk Birgitte Tengs-saken og Making a Murderer, bare at det er barn som sitter der med politiet i et lukket rom.

Link

For alle sjakkinteresserte der ute; Crazyhouse. FOR en tullete og gøyal variant. På Lichess.org er det mulig å spille på nett, og de har en ganske fin introduksjonsvideo der også. Ukens bonustips vil gjøre deg glad, og få deg til å føle deg dum som et brød. Om du LIKER sjakk da, vel og merke...

Link

Mye fuzz, mye pop og ultrakort i ukas lydanbefaling, Mike Krol og hans tredje album "Turkey". Takk til Kjetil Bråthen for å ha tipset om denne LA-baserte luringen.

Link

Kompasset har akkurat begynt på Don Winslows nye bok, The Force. Første kapittel var så bra at Asbjørn nesten besvimte. Så derfor anbefaler vi, om du fremdeles ikke har lest dem, Winslows to forrige bøker: The Power of the Dog og The Cartel. Mursteiner om narkokrigen i Mexico, kanskje den beste bokduoen skrevet på 2000-tallet?

Link

Doku'n alle snakker om for tida. Handler om John McAfee, mannen med antivirusprogrammet, som etterhvert ble yogaguru, notorisk kåtskælk med tvilsomme seksuelle preferanser, paranoid våpenelsker, muligens morder og etterhvert presidentkandidat. Milde himmel, her er det mye. Ligger på Netflix.

Link

Vi rakk akkurat ikke å få med denne i ukens episode, men den må anbefales til alle våre lyttere og følgere. På NRK1 i kveld begynner den mest rystende, vellagde og drøye dokumentaren du ser i 2017. Asbjørn har skrevet litt om Saken Kevin i Aftenposten, og gitt karakter 6.

Link

Vi går rett på ukens bonustips. Sett av 12 minutter til å se denne meget rare, men voldsomt rørende videoen om en norsk gatemusikant/pannekakeselger som henger med Dublins hestegutter. Vi lover joggedresser, ung sigging, vill riding i trafikerte gater, en fascinerende tekst og 12 minutter som gjør livet ditt litt finere.

Link

En app for smarttelefonen som skal få deg til å legge bort smarttelefonen. Vi lever i de pussigste av tider. Like fullt er dette vår dingseanbefaling for uken. Plantet trær i utviklingsland har den fått oss til å gjøre òg.

Link

Kan vi egentlig anbefale noe så stygt som dette? Usikker, men vi tar sjansen. Dokumentaren om den meget mentalt syke Dee Dee Rose og den (som det skal vise seg) ikke fullt så fysisk syke dattera hennes Gypsy Rose er intet annet enn dypt, dypt forstyrrende.

Link

Postapokalyptisk drama eller knallhard narkogangsterthriller? Begge deler! Yuri Herreras 100 sider korte roman The Transmigration of Bodies er ukens lesetips.

Link

Gudene vet hvor godt DERE vil like dette, men Kristopher har ihvertfall storkosa seg med fjolleriet fra denne podden. For de MEGET spesielt (u)interesserte vil vi påstå.

Link

Dennis Lehane har skrevet bøkene som ble til filmene Mystic River, Gone Baby Gone og Shutter Island, og var en av sjefsskribentene på The Wire. Topp fyr, med andre ord. Nå har han skrevet sin første psykothriller. Det bør leses.

Link

Ukens dings er et nettspill! Så enkelt, så briljant, så vanedannende. Mine damer og herrer, vi gir deg Geoguessr! Vi anbefaler å logge inn, da kan du velge temakart og alt mulig rart. Bare begynn, lover at det er verdt det om du liker kart, internett og tidtrøyte.

Link

For en gangs skyld kan vi legge ut HELE filmanbefalingen for uka her. "Beyond The Mat", som Kristopher flere ganger har hatt på sin "topp 5"-liste over favorittfilmer, ligger ute i sin helhet på Youtube. Det første 10 minuttene er litt slappe, men etter det så våger vi å påstå at du vil bli hekta. Stygt, men samtidig rørende fra en av USAs største underholdningsindustrier.

Link

Lei av at det lukter lik av henda dine etter å ha dratt av deg boksehanskene? Mye er gjort med disse.

Link

Trenger du også en pause fra brutale true crime-podcasts? Hello From The Magic Tavern handler om Arnie som har falt gjennom en magisk portal bak en Burger King, men får akkurat nok wifi-signal til at han kan lage en ukentlig talkshow-podcast fra sitt nye, ufrivillige hjemsted. DET er på sitt beste hysterisk morsomt, takket være noen av Chicagos fremste improvisasjonskomikere i full aksjon. Nyt!

Link

Columbine møter Fucking Åmål i de rike suburbene til Stockholm? Skolemassakre møter oppvekstdrama? Jepp, der har du en av våre nye svenske favoritter, Malin Perssons «Størst av alt». Ukens lesetips! Sjekk også Tom Egelands anmeldelse:

Link

Filmen "Fish Tank" var noe av det friskeste 2009 hadde å tilby. Meget imponerende at regissør Andrea Arnold klarer mesterstykket å overgå seg sjøl med "American Honey". Glimrende castet og godt løst.

Link

The Bastards of Pizzofalcone. Les det høyt for deg selv et par ganger. Er ikke det kuleste tittelen på lenge? Den italienske politiserien er en megasuksess i hjemlandet, og vi anbefaler bøkene serien er basert på. Foreløpig finner du The Crocodile, The Bastards og Pizzofalcone og Darkness for the Bastards of Pizzofalcone i engelsk oversettelse, det er bare å sette i gang.

Link

Vi anbefaler sterkt at du tilbringer halvannen time med denne mannen. Roger Stone er stolt av Watergate, har Nixon-tatovering, drikker Martinis og har var førstemann som foreslo for Donald Trump at han skulle bli president. Get Me Roger Stone ligger på Netflix nå. Se.

Link

Peter Blacks gigantomane prosjekt fra 2016, der han spilte inn og ga ut en ny låt hver eneste dag, er ukas anbefaling. Har ikke hatt nubbsjans til å komme gjennom alt, så tips gjerne om personlige favoritter.

Link

Stor stekespade er stor glede, mener Kristopher. Et slags supplement til grytevotten av silikon vi tidligere har anbefalt her.

Link

Gode gamle Stephen King! Trilogien om den pensjonerte politimannen Bill Hodges er vårt lesetips denne uken. Spesielt de to første bøkene, Mr Mercedes og Finder’s Keeper, er knallgode, underholdende krimbøker. Og så får du gåsehud på ryggen av hvor mye Stephen Kings plot minner om lastebilhelvetet fra IS. Og nå skal det bli film!

Link

Netflix. True crime. Nonner. Grusomme katolske prester. Et nesten 50 år gammelt drap. Det er bare å rydde plass i livet ditt i helgen. Her er ukens tittetips.

Link

Å anbefale gode historier er jo selve premisset for vår egen lille podcast. La oss derfor minne dere på hvor noen av de beste er å finne. "The Moth" har latt vanlige folk (og en dod del uvanlige) fortelle historier de har opplevd, live, fra scener over hele verden siden 1997. De beste av dem slippes ukentlig som podcast. Briljante påminnelser om at virkeligheten alltid vil overgå fiksjonen. Bare å abonnere.

Link

Altså...dette føler vi at vi burde ha visst om for lenge siden. Den dedikerte 10-kronen i lomma kan endelig pensjoneres.

Link

Dronerock med stonervibber? Psykedelia spilt av surfrockere? Femti prosent av Kompasset-redaksjonen er besatt av King Gizzard & the Lizard Wizard og deres nye plate Flying Microtonal Banana. Her er albumet representert med åpningslåten Rattlesna.

Link

Aziz Ansari! Husker du ham fra Parks & Recreation? Kanskje du har sett standup-showene hans? Uansett må du sjekke Master of None, serien hans på Netflix. Sesong 2 slippes denne helgen, og er en nydelig blanding Tinder-humor, baconforviklinger og deilige nærbilder av pastaspising.

Link

En 22 år gammel, sterkt alkoholisert, gravid kvinne med hakekorstattovering prøver å få orden på livet sitt. Man forventer jo noe jævlig med det premisset, og jævlig blir det, men vi lover allikevel at det er godheten og varmen i denne boka som vil knekke deg. Hele forfatterskapet til Willy Vlautin anbefales, men start som sagt med denne, "Northline", fra 2006. Bandet hans Richmond Fontaine er også verdt å sjekke ut, for alle med en dragning mot den alternative countryen.

Link

Noe for petimeterne der ute? Grid-it samler alt av smått, så det ikke flyter rundt i ryggsekken eller håndbagasjen din på reise. Ukens "dingsetips".

Link

Takk til Terje på Tronsmo Bokhandel, som anbefalte denne! Jeg (Kris) må ekstatisk nok si at dette kanskje er på topp 3 av bøker jeg har lest siden 2010. Ei nederlandsk, lita perle fra 1947 som ligner på fint lite annet der ute. Og for en vriompeis av en forfatter a' gitt. Vanskelig nok å være homfofil, katolsk antikommunist skulle jeg tro, men når du i tillegg velger å forfatte en historie (ikke denne) der en mann puler Gud forkledd som et esel, da gjør du det vrient for deg sjøl. Nei, du og du, nå koser jeg meg. Denne skal leses om igjen.

Link

Ja, hva skjedde egentlig med pizza på McDonalds? Det har vi aldri lurt på før denne podcasten, men nå tenker hele Kompasset-redaksjonen på det daglig. Både Kris og Asbjørn har Brian Thompsons nydelige lille podcast som sin yoga om dagen.

Link

Vi vet det føles fremmed, men noen ganger er det verdt å bruke penger på kultur. Louis CK's mesterverk "Horace and Pete" fordrer at du er villig til å spytte opp 31$, hvis du skal ha sjansen til å se det, noe vi så absolutt synes at du burde. Bekmørkt, men samtidig morsomt, fra den møkkete lillebroren til baren "Cheers". Skuespillere fra øverste hylle får boltre seg i et manus, som ikke PÅ NOE VIS forholder seg til normale kommersielle regelverk.

Link

Kristopher vil bare få skyte inn fra sidelinja at han nå har gått inn i en psykose der han er helt ute av stand til å slutte å høre på denne låta. Ufattelig hvor bra dette melodistrekket fra Cyanide Pills er.

Link

Ukens lyttetips er svenske P3s dokumentar om dødstragedien på Roskilde-festivalen i 2000. Vi trodde vi kunne det meste om denne tragiske kvelden i Danmark, men denne historien kommer så tett på arrangementet og de involverte at det bare er å finne frem gåsehudbørsten. Voldsomt sterk og interessant lytting.

Link

Bonustips! I anledning anbefalingen av The Young Pope i forrige ukes episode, bablet vi litt om at Vatikanet er en av Asbjørns favorittkulisser. Og fjorårets thriller fra mesteren Robert Harris (Fatherland, The Ghost) er en strålende fortelling fra dramaet som skjer når kardinalene er stengt inne og skal velge ny pave. En av fjorårets beste bøker, dette.

Link

Tenk deg en blanding av Baader-Meinhof og Sjakalen, men med smørrebrød og Carlsberg som bensin? Historien om Blekingegadebanden er en av de rareste skandinaviske krimhendelsene, og perfekt fortalt i de to bøkene til Peter Øvig Knudsen. Den første er - irriterende nok - ikke tilgjengelig fra forlaget, men finnes hos biblioteker. Så ta kontakt med din lokale bibliotekar og skaff deg denne godbiten. Du angrer neppe, og kommer til å få et mildt sagt nytt blikk på Danmark. http://op-5.no/det-er-dejlig-a-vaere-radikal-i-danmark/

Link

Kris har kasta bort altfor mange døgn av livet sitt på det latterlige, lille mobilspillet "Ballz". Rekorden hans er, som dere ser, på skarve 285. Komplett hjernedødt og 100% addictive. Forsøk å slå rekorden hans på eget ansvar. Dagene vil forsvinne bak dere i en tåke av apati.

Link

Sin will no longer be forgiven! Jude Law som pave i The Young Pope er vårt tittetips for helgen. Hele første sesong ligger på TV 2 Sumo. Dersom du kan tenke deg en serie om en reaksjonær pave som refererer til Daft Punk, drikker Cherry Coke Zero og hater halvveis kristne, da er dette akkurat det du trenger i livet ditt.

Link

Ukens musikkanbefaling er denne trioen fra Danmark, Baby In Vain. Ny singel, "Transcendent", ute på alle platformer nå, men linker heller idag til en peronlig favoritt fra katalogen. Det er noe med selvtiliten i den her som stikker seg så godt ut.

Link

Uæææh, nok et hastetips! Denne ligger ute på nrk.no kun frem til 14.Mai. Megajævlig doku om kirurgen Paolo Macchiarini som mirakuløst nok fikk lov til å herje fritt på Karolinska Institutet i Sverige. 3 episoder totalt. Fristende å kalle det "true crime", men "true horror" føles mere dekkende.

Link

Ukens lesetips er «a firecracker of a first novel», som The Guardian kaller Sirens. Joseph Knox briljante narkokrim fra Manchester gir gåsehud av de perfekt formulerte setningene, og det klør på ryggen av kaoset politimannen Aidan Waits roter seg opp i. Denne intense krimthrilleren er også tilgjengelig på norsk, med tittelen Sirener.

Link

Ukens serieanbefaling haster det å få sett! Ligger ute på nrk,no, men bare frem til 5/5. Ti episoder på en time hver. De av dere som likte "Broen" eller "Snabba Cash", kan bare sette av tid.

Link

Ukens lyttetips er deilig, deilig rock av den mest gyngende sorten! Clutch er for tiden bannlyst fra å spille i Norge av ondsinnede myndigheter, så mens vi venter på flere konserter fra Marylands flotteste gutter hører vi disse 15 nydelige låtene. Hør, dans, ta et glass og gi tilbakemelding! (Spotify-lenke i kommentarfeltet under)

Link

Herren være nådig. Podcasten S-Town slutter ikke å holde tak i oss. Kris er på andre gjennomlytting nå, og like begeistret. Noen av dere lyttere har etterlyst koordinatene til "the maze". Bon apetit. 33.202470, -87.131125 Legger ved et foto av ryggen til John òg. Let the nightmares begin.

Link

Tenk deg Girls, bare med unge mennesker som ikke er egoistiske sutrekopper? Eller en australsk utgave av Unge Lovende? Hva med 4 sesonger om Josh Thomas, som finner ut at han er homofil samme dag som kjærestenslår opp med ham og moren prøver å drikke seg i hjel på Baileys? Please Like Me er morsom, rørende og underholdende. Ukens tittetips, ligger på Netflix.

Link

Ukas lytteanbefaling, Giant Eagles, kommer fra Nederland. Kris er såpass fan at han har tatovert en variant av coveret på leggen. På ingen måte inovativ eller nyskapende musikk. Bare jævlig, jævlig bra låter.

Link

Akkurat da vi trengte en ny detektiv i bokhyllen vår, kom Sarah Hilary og hennes DI Marnie Rome ruslende inn fra Londons kalde gater. Dette er den fjerde boken i serien, og vi har allerede gått til innkjøp av de tre første. Ukens lesetips! Perfekt for påsken.

Link

Solbriller inne, barbeint og hipsterskjegg. Kris hadde aldri kjøpt den siste skiva til The Slow Show om han hadde oppdaga dem på nett og ikke i en platebutikk. Godt han er så gammeldags som han er.

Link

Sterk true crime-doku fra Israel. Det er lett å kalle Shadow of Truth den nye Making a Murderer, men spesielt de første episodene er mer av en israelsk Birgitte Tengs-sak. Serien er uansett å anbefale, vårt tips denne uken.

Link

Finværet har kommet mange steder i landet, og med det irritasjonen over vablete bord på uteserveringene. NO MORE, sier vi her på Kompasset. Livet er for kort til å være forbanna.

Link

Bonustips! Denne podcasten fra Serial-redaksjonen ble sluppet rett etter vi hadde spilt inn ukens episode, så vi rakk ikke å høre gjennom. Men Asbjørn har anmeldt S-Town for Aftenposten, så vi slenger det ut som ukens bonustips. Last ned alle syv episodene, men først etter du har hørt ukens #Kompasset, selvsagt!

Link

Bonustips! Kristopher er stor fan av Han Kang «The Vegetarian», som han anbefalte i ukens podcast. En hyggelig lytter gjorde oss oppmerksom på at Pax nylig har gitt ut en annen Han Kang-bok på norsk, «Levende og døde». Vi tipser ulest!

Link

Alltid greit med en prøvesmaking. Her finner du de første sidene fra ukens bokanbefaling, The Vegetarian.

Link

Ukens filmanbefaling ligger godt gjemt på Netflix, men er verdt bryderiet det er å knote seg frem gjennom søkefunksjonen deres. Vinneren av årets Sundancefestival; en nusselig liten gladvoldsfilm med Melaine Lynskey og Elijah Wood i hovedrollene.

Link

Ukens musikktips er norske Spidergawd, som er ute med sin fjerde plate på fire år. Makan til deilig, festivalvennlig rock har nasjonen ikke skapt de seneste årene. Nyt albumet «IV» og planlegg å få dem med deg på en festival eller konsertscene i løpet av året. Her et kraftfullt liveklipp fra øvingslokalet, og så følger Tidal-lenke under.

Link

Leste akkurat på nettsidene til VG at Katey Sagal ("Våre verste år", "Sons of Anarchy" m.m.) har bedrevet en god del musikk opp gjennom. Måtte jo sjekkes ut, men hælle måne for en spiss affære. S'ene hennes her er så tinnitusfremkallende at man kan skjære brød med hodetelefonene. Vi skal prøve å finne noe bedre til dere på torsdag.

Link

Det mystiske hullet? Har du også lurt på hva det siste, mystiske lissehullet på joggesko brukes til? Det som ikke går an å bruke, for det ligger for høyt på vristen? Dette er definitivt første og sannsynligvis siste gang vi tipser om en midtlivskrisetreningsblogg, men her fant vi en bitteliten nøkkel til en av livets aller minste gåter. Vi ble så sjokkert over dette at vi knyttet lissene på den nye måten, kastet oss ut på en landeveien, og kan herved bekrefte: JA, DET FUNKER. Tag gjerne en løpevenn du tror trenger dette i livet sitt.

Link

For en film! Helt i starten av ukens podcast snakker vi om Hell Or High Water, fjorårets flotteste kinoopplevelse. To brødre raner de samme bankene som prøver å konfiskere gården de vokste opp på, og Jeff Bridges i en vanvittig rolle som politimannen som jakter på dem. Moderne western møter familiedrama, krim og ransfilm, perfekt for helgen. Hell Or High Water er tilgjengelig for digital leie nå, hos blant annet T-We.

Link

Traileren til ukens filmanbefaling yter den ingen rettferdighet, men ta oss på ordet, den ER virkelig tidenes beste musicalfilm. Finner den på både T-We og Netflix. Fungerer like godt for en første date som til en fyllesjuk søndag.

Link

Noah Hawley skrev Fargo-serien, ødelegger hodene våre med schizofrene Legion, og pumper ut spennende romaner. Snakk om gullgutt. Her er Before The Fall, som også er tilgjengelig på norsk med tittelen De som faller. En av fjorårets beste bøker.

Link

Din private filmklubb, som vi anbefalte varmt på ukens #Kompasset! Her er lenken hvor du får 365 dagers gratis abonnement på MUBI, som publiserer én ny film per dag. De håndplukkede filmene - dokumentarer, kultklassikere, moderne favoritter, Oscar-nominerte osv - ligger i 30 dager, så det er alltid 30 solide filmer tilgjengelig. Lykke til!

Link

En av våre favorittforfattere er George Pelecanos. Sjekk for eksempel King Suckerman, The Big Blowdown eller Hard Revolution, tre briljante krimromaner fra Washingtons gater, kinoer og platebutikker. Pelecanos skrev også mye dialog til The Wire, så da skjønner du hvor landet ligger. UANSETT: sjekk Pelecanos liste over sine 10 favorittbøker. Her er det mye klassisk gull.

Link

Det er greit å ha litt kontroll på hva man ser av TV-serier. Ukens dingstips er appen TVShow Time, hvor man fortløpende registrerer hva man ser av episoder og sesonger. Hyggelig å få beskjed om hvor mange måneder av livet sitt man har brukt på TV-serier!

Link

Om NRK er deres foretrukne sted å se på ting, må dere rekke denne før utgangen av måneden. Kanonbra og jævlig forstyrrende dokumentar som ikke ligner på NOE som helst annet. Tilgjengelig t.o.m. 29/3.

Link

Sjeldent vi er så kollektivt begeistret for noe som denne! En pågående podcast om fitnessguruen Richard Simmons som plutselig forsvant fra offentligheten for noen år tilbake. Spennende selvfølgelig (og litt trist), men mest morsom. Nei, du og du, denne koser vi oss med.

Link

Er du like stor fan av spiondramaet The Americans som oss i #Kompasset? I dag begynner jommen ny sesong i USA, og mens vi prøver å finne ut hvem som viser sesongen her hjemme, spiller vi musikken fra de fire første sesongene på behagelig volum. Her er det mye knask fra 70- og 80-tallet.

Link

Er nok primært ment for at du enkelt skal finne ut av hva matvarene dine inneholder, men Kristopher bruker den for å lokalisere ingefærøl i nærområdet. En god app fra Forbrukerrådet.

Link

Stort vakrere blir ikke musikk. Og når Sampha i tillegg synger om pianoet sitt, er vi solgt. Sjekk ukens lyttetips fra Asbjørn.

Link

Sjeldent god dokumentar om den dødsdømte fangen Nick Yarris, som etter årevis på "death row" til slutt trygler USA om å ta livet av seg. Den eneste stemmen du hører gjennom hele filmen er Yarris' egen. Ligger på Netflix.

Link

Florida-krim skrevet av The Simpsons-forfattere med karakterer hentet fra kjelleren i Pulp Fiction? Jepp! I anledning boktipset i dagens episode av #Kompasset, sveiper vi også grundig innom vår favoritt Carl Hiaasen. Kristopher foreslo for øvrig rett etter innspilling at alle bør lese en Hiaasen-bok som cirka hver åttende bok man leser. Uansett: på den finfine siden BookSeriesInOrder.com (tips!) har de full koll på Hiaasen, vi anbefaler at du sklir ned til Double Whammy fra 1987 og begynner der. Du blir neppe skuffet.

Link

Det er primært saksa du kommer til å bruke. Til nøds en pinsett. Derfor anbefaler vi en nedskalering av størrelsen på multiverktøyet ditt denne uka.

Link

Er det landsbykrim? Kanskje litt psykothriller? Og hva med kidnapperne, minner ikke de litt om en mislykket krimgjeng fra et Coen-brødrene-manus? Ukens tittetips Happy Valley er det beste du får av krim. To sesonger ligger og venter på Netflix, mens sesong 3 er under planlegging.

Link

Smakebiter fra ukens bokanbefaling.

Link

Her er ukens lyttetips, sesong 2 av Someone Knows Something. Knakende god podcast om kanadiske Sheryl, som forsvinner sporløst to dager etter typen Michael fridde til henne på regionalt TV. Tenk Trailer Park Boys-statister møter Making a Murderer, laget som en slags roaddoku der Sheryls mor blir med dokuskaperen på jakt etter nye spor.

Link

Et bonustips fra oss på tampen av uken. Podcastserien «Can He Do That?» fra Washington Post tar for seg Donald Trumps gjøremål etter hvert som de popper opp, og så snakker folk med peiling. Er tvitringen hans å regne som presientavgjørelser? Hvilke møbler kan Trump & familien egentlig bytte ut i Det hvite hus? Kommer mannen med luggen til å offentliggjøre selvangivelsen sin? Hva betyr det at han har hjemmekontor på golfresorten i Florida? Kjapt og lett, underholdende og opplærende, feiende flott for å bli litegrann mer opplyst i hverdagen. Anbefales!

Link

For de av oss med et romslig buskas i grevet kan dette være et godt alternativ. Trenger hverken strøm eller batterier.

Link

Verdens jævligste maraton, arrangert av en fyr som humrer i skjegget og røyker sigg i en fluktstol? The Barkley Marathons er en nydelig dokumentar om akkurat det. Her er traileren, dokuen ligger på Netflix.

Link

Ukens lydanbefaling er denne podcasten. Mange av dere kjenner sikkert This American Life fra før. Hvis ikke er denne episoden et perfekt sted å starte. Finn frem lommetørklet.

Link

Legger ved en kjøpelink til "fiklekuba", siden det er så mange som etterspør hvor man kan få fatt i en.

Link

For en nydelig liten grillvott! ALT burde etterhvert kunne puttes i oppvaskmaskinen. Også PC'er og klær.

Link

Vi elsket Frank Carter da han sang i Gallows, og er fremdeles nesegrus når engelskmannen leverer sitt andre soloalbum. Modern Ruin er ukens musikktips, flott kombinasjon av stadionrock og kjellerpunk. Her er en av singlene.

Link

En viktig motvekt hvis du, som Kristopher, akkurat har duppa ned i den noget brokete gryta "Beware The Slenderman" som ligger ute på HBO. Ikke noe sensasjonspreget over denne doku-serien fra NRK. Rolig, fint og ryddig.

Link

Ukens boktips er mæget møkkete. Kunne ha vært skrevet fra det innerste hjørnet av grisebingen til han kinesern i Deadwood.

Link

Hvor mange ganger har det irritert deg at du ikke vet hvor du kan strømme en film? Fortvil ei mer! Ukens tips på dings er en god, gammeldags APP som løser saken. Du aaaaner ikke hvor hjelpsom Filmgrail er før du har fått den inn på telefonen din.

Link

Likte du Making a Murderer? Var The Jinx en favoritt i heimen? Da MÅ du sjekke ukens tittetips, The Staircase. Serien er både Kristopher og Asbjørns favoritt i sjangeren, og får deg til å måpe og krangle i sofaen. Fra 2004, 6 timer, 8 episoder, alt ligger på VGTV. https://www.youtube.com/watch?v=M-W-S6kQ1mc

Link

Ukens anbefaling for headsettet er debutalbumet til Beachheads som slippes idag. Har noen signerte skiver å gi bort òg, men det tar vi for gitt at dere veit allerede. Hvis ikke, får dere høre dere gjennom ukens episode,

Link

Han karen her skrev den muligens beste krimboken i 2016. Syndenes forlatelse av John Hart er ukens kraftige leseanbefaling. Den er også tilgjengelig med originaltittelen Redemption Road.

Link

Kristopher er en peller. Skadene har blitt minimert med denne ufattelig dumme dingsen. Fidget Cube...skammens produkt.

Link

Denne må du se! Vi sier som The Guardian: selv om sporten er et mysterium for deg, er Last Chance U fremdeles «absolutely gripping». Netflix-serien om et college i Øst-Mississippi er ukens TV-anbefaling.

Link

Feedback gjorde oss oppmerksomme på at det idag er Australias nasjonaldag. Flaks for oss (og helt tilfeldig) at ukas lydanbefaling herfra kommer fra nettopp kenguruenes land. The Night Party finnes over hele fjøla av strømmingstjenester, men om noen skulle føle for å støtte bandet økonomisk linker vi her til bandcampsida deres. Lyden av glorete skjorter og svidd gris, ifølge Schau.

Link

I ukens premiere nevnte vi såvidt podcasten om hypnotisøren til Uday Hussain, og har fått spørsmål om hva den heter. Planen var å spare tipset til senere, men når vi har sagt A må vi si Saddam! Så her er lenke til «No Bad News» fra Love + Radio. God helg!

Link

Djevelen er fin, messer Zeal & Ardor. Her er to låter fra ukens musikktips, Zeal & Ardor. Stadionvennlig spiritual black metal blues, mener Asbjørn, som er besatt av dette rare bandet. tidal.com/album/66514643

Link

Kristopher mener disse sokkene gjorde livet hans 1% bedre forrige vinter. Feedbacken på sida til Claes Ohlson antyder at han er alene i verden om dette.

Link

For de av dere som nå måtte ha bestilt "Between here and the yellow sea", så kan dere korte ned ventetiden med dette intervjuet Vanity Fair gjorde med forfatteren i 2015. Mest om arbeidet med "True Detective", men man får et fint innblikk i fyren sånn generelt.

Link

Om det føles tryggest med en prøvesmaking før dere legger inn en bestilling, så ligger "tittelsporet" fra novellesamlingen vi anbefaler denne uken her.

Link